Wednesday, November 2, 2016

SriLanka:DayFOUR_Unawatuna, Galle

kisah kami berkelana di SriLangka bersambung lagi
kami keluar dari Hotel Peacock ..melalui sebuah tasik yang besar..
kami tak berhenti ...kerana ingin mengejar masa untuk sampai ke Galle.



ada pakcik jual apa ntah

ada kapel buat hape ntah

ada pakcik bergaya model...tengah pikir apa ntah

dan sekumpulan keluarga sedang berborak..topik apa ntah...

dan ada majlis kenduri di kawasan itu...
lawa-lawa sari memasing
body deme pun cun
#eh

itu sahaja gambar yang sempat wa rakam DARI DALAM VAN
hahahahahaha
nasib baik tak gegar sangat

Selama kami di sana..bila kata makan buffet..korang jangan angankan buffet macam dalam hotel tu
sangat sangat lain
nak tau acaner rupa makan selama ini?

Vegetarian ok????
dah..
jangan impikan ada ice-carving bentuk beburung bangau tengah laman restoran.
kalau dah lapar..lauk macam nih pun kami terima seadanya...
paling tak pun...mintak gorengkan telor dadar sorang sebijik....tapi ntah nape ...tak paham bahasa ataupun kami nih tak reti nak berbahasa...selalu sangat dapat telur rebus sorang sebijik
(belek telur rebus dengan muka kehairanan)
Ko hengat ko pi kedai tomyam Sri Pelangi kat kawasan taman rumah ko?

Perjalanan kami melalui bandar Matara...pernah dilanda tsunami...
Kami tak berhenti sini.
Baru wa tau...ada kesah Queen Of The Sea ie Matara Express Train yang telah dipukul ombak laut pada 2004. Keretapi yang terlebih muatan penumpang ini menjadi mangsa dengan lebih 2000 orang penumpang terkorban manakala 150 sahaja yang terselamat. Sedih pulak bila gugel kisah nih ...



Kami tiba di kawasan ini...
ternampak sekumpulan nelayan sisiran pantai
terus mintak berhenti tepi jalan
ishhh..yang nih kena turun dari van...



unik, kan? perahu tu tak leh duduk
hanya berdiri sahaja

rasanya tak dalam mana kot

elok je derang imbangkan diri dengan ombak tersebut
kalau wa?
dah muntah hijau kawal pening kepala

kan? sisir pantai pun bole dapat ikan...
heheh...
kalau ada masa sebenarnya kawasan nih lah yang boleh tengok ikan paus...
ikut package laut dalam .....
bukan tepi pantai ko boleh nampak ikan paus macam gitu je ....
(sambil kecik besar kecik besarkan bijik mata kot kot terrrnampak ikan paus koooo....)


Kami teruskan perjalanan ..kali nih nak cari Stilt Fishing
stilt? amende pulak


nih haaa...

kami jumpa di Ahangama Bay
salah satu aktiviti turun temurun mereka yang bermastautin di sini

nih generasi muda...
nak yang generasi tua?
ayuh
kita pi tempat lain..
jom

haaaa..nih lagi banyak kayu di pancang

sempoi je pakai kain pelikat

"ese dapek ikan haaa..nampak tak?..kocik yo ikan eh"
kata pakcik tu

"esey pun terer..ese pun dapek ikan !!! ingat dia sorang yoo yang terrer ke?"
celah pakcik satu lagi

Satuuuuu Malaysiaaaa...
eh
silap
hahahahahaha


burung burung camar
hiburkan hati ku
burung burung camar 
(dah lupa lirik.........terus diam)

dalam ke laut nih???



tepi pantai je
hahahahahahahha
bukan dalam mana pun

kami kat ne?



tu ha..
boleh duduk duduk sesambil ambik gambar



pantai yang dekat macam nih bole je ada ikan ?
cuba la wa yang naik pancang kayu tu????
kalau tak patah...mungkin tengelam masuk ke dalam pasir...
pastu ko trauma terbayang ikan jering eh...ikan jerung datang gigit kaki ko
sudah laaaa....



bila GB diberi anak ikan oleh pakcik itu
anak ikan?
what?
GB ada anak ikan?
wow!!!

inilah kami
ceh
asyik muka nih je
jom mix with local people

inilah mereka
inilah kami
lihatlah doniaaaaaaaaaaaa...
(ko pesal over sangat nih?)

Jom kita sambung perjalanan ke Galle


ok dah masuk kawasan bandar lama Galle

dan di sini DrSinga diberi ujian bertulis taraf SPM
kacang kuda bagi beliau...
heheh
perkenalkan ...Peddlars Inn Hostel

ada beskal di situ
jom tengok bilik


nih bilik mereka
dapat usd 12/pax.
tapi diupgarde ke usd 15/pax...kami still bayar usd 12/pax sebab janji asalnya nak dapatkan dorm 4 katil..tapi x dapat..maka wa tercampak ke....

sini...katil wa kiri...hujung sana kosong..dan katil kanan wa,  pelancong dari mana ntah..
tu lah...lambat buat entry..dari tadi dok ntah ntah ntah
ahahahahaha

bilik nih ada balcony tersendiri

sume biru
iya
tu towel dan tudung wa


permandangan dari balkony tadi
sukanya
ada orang lalu lalang 
sangat macam jonker street di Melaka
(ko pernah ke tido kat Jonker Street???)



dan nih tandasnya
ok bersih

Jom kita keluar explore Galle

permainan padang yang terkenal
kriket

nampak tak betapa ramainya umat Islam di sini

Fort of Galle

kamiiiiii di siniiii

wah ramainya derang atas batu tu
nanti esok esok la pi

hampir magrib
ayuh kita masuk masjid tu

dan kami makan malam di sini
sedap dan harganya murah
percayalahhhhhh

nih menunya
*gambar kabur sebab guna hp je*


ada apa di Galle yang sampai kan kami beriya beno nak tinggal di sini satu hari suntuk?







pintu dan tingkap?????
tu je????


dan pisang?????


apa nih???

tunggu episod seterusnya
hehehehe...





16 comments:

gadisBunga™ said...

suh pegang anak ikan pun campak balik terketar ketar... apatah lagi nak pegang jering eh jerung?? hahahaah!!!

Time Traveller said...

Panjang nyerrr.. nak komen yg atas tapi scroll ke bawah dah lupa apa nak komoen tadi hehehehee

Time Traveller said...

Couple tu buat apa pun mereka pura2 couple je tu.. pkcik tu saja buat pandangan sinis mana tau jadi viral hahahaa :P

Time Traveller said...

Mahal tak hostel dia tu.. bersih sebab nampak dua warna je kat situ.. putih biru.. biru putih .. :D

elly nadyra said...

ni tgh baca cite lawak ke cite fakta akak ke sri lanka kahkahkah
GB ada anak ikan?
kahkahkah

eh kak, kuat ombak tu kan kak, kalau akak yang duk atas kayu tu, mau tergulung dlm ombak kuikuikui

ok kak, lapo lak tgk gambar pisang tuh

Anash said...

GB,
ikan tu idup mungkin geli la kot nak pegang
semoga hidup la ikan tu kannn

Anash said...

Time Traveller,
spam ke blog akak nih dik?
bertalu talu komen
hahahah
akak is terharu...
harga bilik USD 12-15/pax
eh SriLanka dah sampai kannn?

Anash said...

elly nadyra,
nih merapu pun bole..ada juga bole dikatakan fakta jugak
pisang lenyek buat cekodok
mmmm
dapnyer
heheheh

Dr Singa said...

kahkahkahhhh..
anak ikan!!??

eh.
mana gambau bra biru ??!
sorok eh....

sebenarnya takut takut gak masa ambik gambar pakcik pakcik tu..
takut kain terselak kena tiup angin!
karang ketumbit mata wa!!kahkahkahh

Anash said...

DrSinga,
terselak kain pelikat? auwwww...hahaha
oit apa nih sebut2 yang biru di sini?
cis laaa
hahahahahah

kakijalans.com said...

Baik akak cakappp couple tu buat apaaa?? hehe

tapi betul ke yang diorang2 yang mancing tu sekarang pelakon je bukan nelayan betul2?

Anash said...

kakijalans.com

manalah akak tau kapel tu buat hape...tak de kije la akak nak skodeng lama2

nelayan betul
tapi ntahlah
pelakon kah?

kakijalans.com said...

khai pernah terbaca ada org kata lepas tsunami, nelayan2 asal tak boleh cari makan dah jadi yang ada kat situ kebanyakannya berlakon je.. wallahu a'lam

Anash said...

kakijalans.com,

mungkin ada benarnya
hehehhe

dalila said...

sissss..gmbr nelayan naik perahu berdiri tu cantik laaa..mcm lukisan je..

Anash said...

dalila,

kan..tapi kalau kamera yg lagi besar..lagi cantik 'lukisan' nya
hhihihi
hi dik..salam perkenalan