Wednesday, October 12, 2016

SriLanka:DayTWO-Ella,Demodara

hai there..
miss me?
wakakakakakakakakakakakakakakakakak
(gelak dulu kasi ceria sket entry lama nih)

Jom kita masuk kisah SriLanka
yang terhenti dalam bulan posa tempohari

lamanya simpan!!!!! 

nih nak masuk Deepavali baru la gagah nak update citer
(sambil buat ulangkaji blog femes itu DrSinga)

kat ne abis tadi? 
oh..dari kesah kami yang terhenti di SINI
...

Dari stesen keretapi Ella, kami dibawa oleh si mangkuk tu (dibaca sebagai pemandu pelancong) 
ke rumah beliau...
masa nih kami dalam keadaan semi - OK dengan layanan beliau
(datangnya perkataan 'mangkuk' ada kejadian yang kami tidak ingini..)

Beriya-iya nak treat kami dengan masakan abang dia yang balik cuti dari Dubai sebagai Chef 
merasa lah kami naik tuktuk ke rumah beliau
tak dinafikan masakan abang beliau memang sedap..
dah lupa menu apa
tapi makan bertambah-tambah
hahahaaa
dah kata free treat..kami terima seadanya...
(padahal tak de pun dalam itinery yang kami kena datang ke rumah beliau)

Selepas salam-salam mak ayah beliau, kami pun bersiap untuk ke Waterfalls View Homestay
tapiiii...dia si mangkuk itu telah mencadangkan rumah atok dia 
yang tidak jauh dari rumah beliau
yang menjanjikan anak sungai di belakang rumah
siap suruh kami tengok dulu
kami tengok je la
harga murah sangat dari Waterfalls View Homestay
tapi..bila kami sampai tempat tu
ok ok 
scary ...
ada 2 Queenbed dengan attached bathroom
anak sungai tak nampak sebab kami datang malam
ada pulak bekas selirat akar pokok creep (pokok menjalar) kat dinding 
hoit..nih rumah apa???

kami terus tolak pelawaan beliau untuk tido semalam di sini
dan terus mintak dia hantar ke Waterfalls View Homestay

"we cannot send, the van cannot go up the hill"
ehhh
kami tak kira
kami dah booked
"not pay yet right? so you can cancel the booking" katanya
ewahhhh
sedap rasa ko nasihatkan kami nampak?
masa nih wa memang nampak kecik besar kecik besar je si mangkuk tu

Terus kami diantar di jalan besar dan beliau tunjuk jalan masuk ke homestay tersebut
memang bukit yang agak tinggi
kami tanya tuktuk 
300rupiah satu tuktuk 
haaa..bole je?
kami pun ambik 2 tuktuk..wa dengan GB
dan DrSinga dengan Iyra
  
Itupun selepas wa dah tarik muka dengan si mangkuk tu dan terus tanya tuktuk 
sementara kedengaran si mangkuk tu macam marah-marah dengan owner homestay tersebut melalui panggilan telephone.
kisah nih boleh baca lebih lagi di SINI

Setibanya kami di atas, dapat bilik, campak beg, jumpa Candy, owner homestay itu.
"You want coffee or tea?"
"coffee please".
terus kami dijamu kopi dan biskut malam itu
di ruang luar bilik bertemankan bunyi air terjun 
malam-malam mana nampak air terjun kan?
sabar..eh
heheh

(ingat..kami masih kenyang makan di rumah mangkuk tu...)
dan terus tido
 oh ya..sebelum tido tu..kami sempat bergosip dengan Candy...rupanya si mangkuk tu marah2 Candy kata dia boleh je rosak kan market homestay Candy kalau dia tak bagi kami naik duduk di sini dan mana-mana lagi pelancong selepas ini...
ewahhhhhh...ko sapa nak tutup periuk nasi orang lain
hishhh
bertambah la hangin wa dengar kisah Candy nih...


esok pagi
tarrraaaa....
ko hade permandangan tepi katil selak langsir nampak air terjun???
tak de kannnnn
(sambil julur2 kuak lentang atas katil ...)


pas subuh
kami dok selubung di sini
melihat air terjun itu
iya..nih yang kami cari

air terjun..belah kiri..kanan tu kebun sayur

zoom sket...
cantiknyer lahaiii
Subahanallah

nih adalah bilik kami..4 buah katil dan satu baby cot dengan bilik air yang besar

permandangan dari bilik ..itu tangan DrSinga berbentuk love..
wa? of course..bentuk kentang je yang wa pandai buat
hahahhaahah

sempat lakarkan ini untuk Elly dan Eric...
tapi macam tak cantik je...
(memang tak cantik pun...hahahaahahah)

jom sarapan.
(jeling lagi air terjun tu)

pihak homestay masakan untuk kami
ini dipanggil Egg Hopper
tepung mcm kuih serabai tapi letak telur sebijik


nih spring hopper pulak
putu mayam sebenarnya
hehehe


tengah makan tetiba bunyi keretapi ...
kelam kabut semua berlari ambik kamera masing2
dengan henpon la
nh je yang paling lawa wa sempat ambik
hahahaah
sadis la ko



ok tengok lagi permandangan nih lagi sekali
macam tak puas je kan
nak tatap lama-lama



dari kiri..tempat kami sarapan...tengah tu la air terjun (tak nampak sebab terlebih cahaya) dan kanan tempat kami lepak minum kopi malam-malam
tempat nih memang best untuk santai tak mengejar masa dan renung air terjun lama-lama

sebahagian tempat yang boleh diterokai
kami malas nak gerak
hahahaha
(sambung tenung air terjun)


tu no untuk dihubungi Candy owner Homestay ini
Pukul 10 pagi, kami pun bersiap nak bergerak ke Demodara
ada apa? anak dara kah?


tuktuk dah sampai
babai Candy..thank you for your hospitality


baru nampak Ella Rock bila kuar dari homestay ini
lawa

dari kejauhan
tuuuuu air terjun tadi

curam tak curam jalan nih
weeeeeeeeeeeeeee

nih dari simpang jalan besar menuju ke Homestay tersebut
rasanya ...tonggek lagi bukit tonggek UiTM kot?
(sapa pernah ke UiTM mesti tau bukit tonggek tu kat ne)
opsss

di sini la kami 'bertekak' dengan si mangkuk masa nak order tuktuk untuk ke Homestay tu
cis cis cis sangat bila pikir balik

Pagi tu, kami jumpa la mangkuk dan kami pun naik van.
pastu dia buat hal pulak..dia kata kita akan terus ke Tissamaharama....

HOIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!!!
kan dah kena jerit dengan kami

Kami nak pi Demodara lah wehhh!!!
apa nih????

sambil bagitau "its far for you to walk..."
dia hantar juga kami ke Demodara

Hey sukatilah kami dah plan nak pi
Memang nak luku je kepala mangkuk nih setiap kali dia asyik nak mematahkan semangat kami bercuti...choiii



nampak tu ..signboard tulis apa?
nih yang kami nak tengok
Nine Arch Bridge

nampak tak..tu si mangkuk belakang kami
balik ke van selepas kata kami kena jalan jauh...
dia masih kata "its far..its far..."
sudahlah..kami tak layan...
ko pi mereput dalam van tunggu kami selesai baru ko datang ambik kami

iya..kami kena daki bukit sket
jalan dan jalan..sehinggalah jumpa landasan keretapi

belok kiri..ikut je jalan nih

ada yang baru ditukar landasannya
kami kami kami kami terus jalan
eee tak de orang pun?


eh biar betul?
iye ke nih jalannyer?
ala...penat dah nih



terjumpa mamat nih
laaa..betul laaaa
ok trak yang betul
hahahaha

seorang yang mixed blood dgn Malaysia
datang SriLanka buat kerja amal / volunteer
kbai stranger


ada terowong...
jom masuk

kena pecut 15km/hr
hahahahaha

dalam terowong nih ada kelawar...
jalan cepat-cepat
dan setibanya kami di sini...
wowwwwwwwwwwwww

tu dia
dah nampak dah

polis nih tugasnya jaga jangan penduduk suka suki melintas sini
tapi kami selamba je
dan diberitau dalam 10 - 15 minit ada keretapi akan lalu
Alhamdullilah tak perlu tunggu lama
yeaaahhh

belah sana ada 3 orang mat salleh tunggu keretapi lalu

akhirnya ini yang kami nak tengok
kejuruteraan tanpa paku
batu bata sahaja


buat lagi sekali ucapan untuk Elly dan Eric
haaa nih baru cun
semoga mereka bahagia sehingga ke Jannah
Amin



eh dah sampai
tuuuu

alamak...masa nih setting kamera terlebih lighting pulakkkk


babai aci...
see you in Manhattan City, New York
#eh?

babai again

behind the scene
memasing ambik posisi tersendiri

yeah...gambar nih wa up kat Instagram..ramai pulak like
hahahahahahahahahahahahah
ko gile like ker???
saiko laa

yeap..been here..
jom selfie beramai


dan menyelfie bersama mereka yang bertugas di sini
babai abam beruniform 

jom balik

bergema suara bila dok nyanyi di sini
nyanyi ke?
ntah

gambar gelak kaver malu 
kami pun tiba di sini...tetiba Iyra kata macam ada bunyi keretapi nak lalu..
kami nih mudah teruja bab keretapi di SriLanka
.
tunggu la punya tunggu tunggu dan tunggu la tungguuuuuuu.....
.
.
lalu penduduk tempatan...tanya ada ke keretapi nak lalu sebab dengar bunyi macam moto mesin keretapi

tetiba dia tunduk dan kutip batu..
sudah..pehal pulak? nak baling kat kami ke?
.
.
.
rupanya dia nak bagitau tu bunyi MESIN PECAH BATU aka ada KUARI BATU kat kawasan nih..
.
.
.
kadang-kadang kita rasa kita hebat..padahal ada je yang lebih pandai ....
hahahhahahahahahahahahahahahahah
ok ok jom balik malu dah nih dok melangut tunggu keretapi lalu
(tutup muka dengan paperbeg yang ada smiley face)

 Kami tunggu si mangkuk tu ambik kami di simpang yang ada signboard Nine Arch Bridge tadi...
ha a laa ada kuari batu kat situ rupanya..hahahhahaah

mangkuk tu pun sampai..separuh sedar..macam mabuk je? helok la ko tido..biar pemandu van je yang layan kami...
Kami minta turunkan di tepi ladang teh nak ambik gambar, sebelum ke Rawana Falls.
 

aksi memasing
semua ambik tempat 
mencari sesuatu
apa?


wa malas nak jalan jauh...
wa lepak je sini...
yang lenlain dah berjalan ntah ke mana...

tengok lagi ladang teh nih..
haish? mana pekerja ?
mogok ke?
tunggu la wa tepi longkang sambil tengok tuktuk lalu lalang

tetiba...ehhhh keluar dari celah mana ntah
seorang makcik ini
wah...cantik dah ....

slow slow je makcik ni turun bawak hasil beliau

dan baru nampak seorang lagi kat atas tuuu celah pokok teh...
wa suspek..derang nyorok kot bila kami tunggu tepi jalan nak ambik gambar...
tadi masa tiba...kosong je ladang teh...
maka mereka pun baru je lepas cari pekerja ladang teh..belah sana..tak jumpa..
yang wa tersengeh tepi longkang tak perlu jalan jauh...'model' pengurup wang pemetik teh seolah-olah menyerah diri kat wa ...hehehe

ok next..ayuh kita naik van..ke...
  
Rawana Falls...merupakan air terjun yang tertinggi di SriLanka

leh tengok dari jalan besar
ada yang mandi di sini
macam Lata Kijang di Pahang


Kami sempat singgah di sini...mencari buah avocado dan wood apple atas permintaan GadisBunga...
Itu pemandu van kami yang baik hati. Beliau yang masih ingat permintaan GB.
Si mangkuk? tengah tido dalam van
lantak la dia


kami meneruskan perjalanan ke selatan SriLanka..
ke Tissamaharama...
melalui sebahagian hutan ...bole pulak kami ternampak anak gajah dari tepi jalan besar...
terus pemandu van berhenti...
sebenarnya beliau yang nampak dulu...
kami? biasalah...lalalalalalalalal separuh tido kot

alahai..baru tepi jalan besar kami dah mudah terhibur nampak binatang macam ni... kalau masuk safari agaknya macamana punya suka tatau laaa...
mungkin ada yang pi turun selfie dengan gajah?

Kisah kami yang penuh drama nih akan wa sambung di lain entry
panjang dah kot citer kali nih
hehehehe
stay tune

pokok di safari Yala..
ada apa?
tunggu....

8 comments:

Dr Singa said...

hahahahahaaaaaaaaaaaahahaahahaaaaaaaaaaa
lagi panjang ketawa wa!!
mei jun julai ogos sept okt ..
kalau jalan kaki , dah sampai mekah dah!!

kita tak nak pemandu pelancong .. kita nak drebar je.. yang dia sibuk-sibuk ikut sekali kenapa ?? it is far lah .. cannot have driver only lah ..
sebenarnya kan.. masa nak balik dari rumah mak dia tu ..dia hulur 1000 rupee kat iyra . mintak iyra salam kaut kat mak dia..

sib baik lah geng travel sema gengster gengster!! hahahaaaaaaaa

jauh tak jauh jugak lah berjalan tu..
sampai habis satu cerita tamil !!

tang hulur bat kerikil tu memang buat usus besar wa bergegar!! kahkahkahkahhhhh!!

Kay said...

sedap tak wood apple tu?

elly nadyra said...

akhirnya

kak, sapa tido kat baby coat?

tq kak, jauh ucapan anniversary utk kita dan eric.
cantik tempat2 ucapan tu berada.
tq tq tq

len kali tinggalkan je mangkuk ayun tu tepi jalan

Ren said...

Cantiknya air terjun tu... tak mandi ke???? HAHAHAHA DASAR.

Eh kak kalau masuk terowong tu tetibe ada ketapi datang cane? kena lari patah balik ke?

Anash said...

DrSinga,
weh..macam kena laughing gas nampak?
iya..peram lama..tapi tak de la selama yg sorang lagi tu
tatau pulak ada salam kaut ? serius? motif apa suruh iyra pulak?

gilo la mamat tu

haaaaa ada KUARI BATU ok?? bole tak perasan? hahhahahahahahah

Anash said...

kay,

alamak, akak tak makan pulak
kena tanya GB

Anash said...

elly nadyra,
baby cot tu letak baju
hahah
mujur elly and eric mudah terhibur dgn ucapan kami nih
hiks

mangkuk tu bukan setakat tinggalkan tepi jalan...rasa nak langg.. je
cis

Anash said...

Ren,
motif tya mandi kat air terjun?
saja kannnn

akak pun ada terpikir mcm tu..dibuatnya tak sempat lari..patah balik laa
ataupun..kena himpit dinding...mcm tak muat je

ish