Tuesday, June 14, 2016

SriLanka:DayTWO-Nuwara Eliya , Nanu Oya

ayuh kita sambung kisah
amacam posa korang? ada terbarai kaaa?
Dari Kandy , kami ke Nuwara Eliya..3 jam perjalanan ..membelah hening malam...
(hening?)
Masa kami tiba di homestay ini...dengan kabus dengan sejuk ...
agak-agak laaa...nak mandi ker???
hahahahh (terus terjun dalam selimut )

Esoknya...memasing dah tak keruan nak bergambar sana sini...
Sorang kat dalam kebun...(jeling DrSinga)


sorang kat serambi luar


 sorang lagi tengah tengok mereka-mereka pi sekolah

suasana sejuk yang nyaman
best ...
bau sayur 'leek' yang segar
pada mulanya ingatkan bau bawang

 tuuu haaa deme baru tuai hasil sayur 'leek'

nama banglo itu
nak contact? nanti pi baca blog DrSinga eh

 besar..
kami dok belah atas nuu

 pantang nampak pokok buah buahan
limau nih mesti manis
(lap air liur)

 jom turun jenjalan
sementara tunggu sarapan disediakan
haiiii lobak merah semuaaaa!!!!!!

 "korang...jom we-fie..cepat pusing..pusing nengok sini...!"
senang kan?

 bunga nih mahal kalau kat Mesia
kat sini? buat tanam tepi longkang je???

 perusahaan mengutip benih sedang giat dijalankan di sini
hahahahaha

bunga lagik!!!
 we fie lagik
ala
asyik muka kita je
mana?
mana warga tempatan nih???
ohoiii orang orang kampung..
mari mari kita bergambar!!!!

 haaa...dah ada mangsa...
meh la auntie kita bergambo...meh...
laaa..auntie kat tengah nih borak la pulakkkk

 lagi sekali
ala...
wa pulak tetiba tak tengok depan...
cis
cis
lagi sekali...

 haaaa...sume pandang sama tempat
*mangsa seterusnya*
yeay
"astatie untie"
*terima kasih ye auntie*
(sambil sengeh semanis yang mungkin pada mereka)

 jom kita balik ke banglo
lapar la pulak
kelihatan seseorang sedang mengira benih bunga yang berjaya dituai tadi
semoga beliau berpuas hati dengan hasil tuaian tersebut
(idup ke tak pokoknyer???)


 ini adalah Kiribath
makanan tempatan
nasi lemak impit
sedap oittt!!!!
 susu segar...teh o dan kopi satu jug biru
sebelah banglo kami nih rupanya ada ladang lembu
tapi lembu tak nampak le pulak
(terbayang lembu putih tompok hitam...)

wa ngaku wa makan 3 ketul nasik lemak impit ini
gula diberi adalah untuk sendiri rasa kalau sambal tu pedas, bole 'adjust accordingly'
haaa macam tu la kekdahnya
serunding kering tu Iyra yang bawak dari Mesia
 sesambil makan..sempat whatapps kawan opis..tunjuk gambar ladang lobak merah
"hui..kat ne nih?" tanya beliau
"Nuwara Eliya ..." lalu beliau gugel...
"wah...SriLanka rupanya..ingatkan kat Indon tadi?"
aloooo....ingat tak mampu ke pi SriLanka???
(tiup hujung kuku mata jeling atas langit)

ayuh kita bergerak balik Kuala Lumpur.
eh
silap...
Ke Stesen keretapi Nanu Oya..ada la 7km ...tak jauh pun
ada apa?
dalam perjalanan kami disajikan dengan hamparan kebun teh yang cantik

kebanyakan nama nama kebun di sini mirip ke Hengland..
tak heran la kan pesal dipanggil "Little England"...  
tu nama kebun dipanggil Edinburgh
ada Glenloch la..Seri Kembangan la.. eh silap


rumah macam nih pun wa dah teruja kata cantik
kemas ..dengan semak bunga ros

celah-celah pokok teh ada pekerja sedang bertugas..
warna baju merah
tuuuuu..nampak kan?
(gambar kabur sebab ambik gambar pun dari tingkap van...)

dah sampai NiewZilen rupanya wa?
hahaah
SriLanka nih kan...ibarat macam wa dah melawat UK dan NiewZilen tapau sekaligus...
belum lagi kata dah melawat Afrika (Gajah dan safari)


caravan pun hade
kalau fefeeling nak lepak sini, sila la

mengekalkan pokok-pokok yang tua
Kami singgah Gregory Lake
tengok haaa..nama tasik pun dah nama omputih


ini kuda

ini aci

itu bot

bergelimpangan najis berat sana sini
tapi deme tak kacau orang
tengok kami lalu pun dia buat dekkkkk je

sekadar bergambar ikut arahan 'driver-cum-guide' kami ..
ada kisah tentang beliau
cis sangat
nanti eh
  
baik wa wefie..lagi jujur senyum nyer
kan geng? kan..kan...
segorombolan budak2 Universiti kot?
terus aura 'bijak' menerjah ke pipi wa
hahahahah

warna warni aidilfitri
heheheheh

ooo ada artis malaysia sedang bergambar dengan mereka
padanlah kawan-kawan lain dok paling nengok tadi


wa nyelit stail wa

ok baik Tasik Gregory
jumpa lagikah kita?

lagi gambo lebar

OK mari kita ke stesen keretapi
Setibanya kami di kawasan stesen itu, kami dah mengelupur nak keluar cepat-cepat dari van.
Dok kata "cantiknya...cantiknya...." padahal baru nampak pagar stesen je...
"driver-cum-guide' kami dok pelik nengok kami..."nothing here..katanya..."
dey ..ko tak reti tengok dari mata hati,,kan? elok ko dendiam je la
(gitu wa bercakap dalam hati...hahahah)



Tu la 'driver-cum-guide" kami..tengah temankan GB beli tiket.
Tapi tiket itu untuk kami berempat. Beliau tak ikut..elok la..kalau ikut, menyemak je..
SLD400/pax, (RM12) kami bakal melalui 3 jam perjalanan dari Nanu Oya ke Ella.


olskol sangat
suka!!!!
 
bolat bolat tulisan itu

Jom kita masuk ke dalam


kelihatan mereka sedang membetulkan trek keretapi
sinilah bakal kami naik tren
pandangan belah kanan pulak
sukanyaaaaa.....
dengan ladang teh dibelakang tuuuuuu
nyaman rasanya

apataknyer
tu baca ketinggian stesen nih

ko rasa?
dengan kabus

nun hujung nampak anak air terjun
Subahanallah cantik nyer oit!!
ops
kami lihat landasan ini bebas digunakan oleh warga tempatan berjalan sana sini
kami pun join the crowd.
Pantang jumpa mereka, kami bergambo
even pakcik ini..mesti balik rumah pi citer kat anak-anak yang dia bergambo dengan kami
hahahaah

blend with the local - tajuk gambo nih

sengeh sana sini...
lalu lalang patplohpat kali di sini
demi bergambo sana sini
atas landasan keretapi je
hahahah..dasar sangat

kami berjalan lagi

ada anak sungai..
nih kalau jalan lagi dan lagi...boleh masuk ladang teh nih
tak pasal je kena kejar dengan tokey ladang
heheh

pantang...jumpa je orang tempatan, kami bergambar
hahaha
pakcik nih pakai kot haaa....dengan kain pelekat...
ko mampu?
rupanya pakcik nih jual stoberi...

dan kami beli 2 x sebab memang manis stoberi ini
kira RM6 satu pack
korang pi kerja pakai baju kot tak?
tak kan????
pakcik nih pakai baju kot tau.....
*motif?*

kami sempat melihat tempat Stesen Master bertugas
siap ada pameran barang-barang lama penggunaan operasi stesen ini.
Baju beliau sangat bersih
gosok hujung lengan pun tajam..mujur tak luka masa berdiri sebelah beliau
hehehehehe

bergambar pulak dengan gadis nih
pun bole
.
.
dah kenapa kami nih kemaruk bergambo???????
.
.
Kami sempat naik ke bilik kawalan trek ....
Ini adalah sangat-sangat 'rare'
En Kalai, bertugas selama 31 tahun di sini..tunjuk kami bagaimana trek keretapi diubah ...
ditolak tuil no 34..la..tuil no 36 la...
pastu dilepaskan tuil no 28 la..tuil no 35 la..
Gambo tak boleh masuk internet ...dia pesan siap-siap...
karang tak pasal dia kena buang kerja...
Thank you very much Mr Kalai ...

ini adalah train ke Colombo...
no..bukan ini yang kami tunggu...
tapi sempat la lihat suasana mereka mengejar keretapi ini
dah macam citer Hindustan ...tapi minus crowd

antara mereka yang ada
bersih ok
nih bukan jenis yang dok atas bumbung tu haaa..

12.15 tghari..keretapi ke Ella dah sampai...
gembiranya kami macam la tak pernah naik keretapi sebelum nih...over tau
Tapi, aktiviti ini adalah salah satu altimate yang kami nantikan...
Apa yang akan terjadi sepanjang perjalanan kami ke Ella?
3 Jam tuuuu...
adakah Chelsea akan menang bila berjumpa Manchester?
eh????
(hahahahahahah)
(senyum control ayu perut kasi kempis baru nampak muka tu kurus)
hihii
stay tune for next entry

Kepade mereka yang tak sabar tau kisah ini..boleh terjah blog DrSinga... dah advance sangat kisah beliau...manakala..blog GadisBunga baru masuk mukadimmah...hahahahah bertabahlah semua


7 comments:

elly nadyra said...

chooooopppppppp

elly nadyra said...

hahahha byk gambar ngan local, kita suka, wah pakcik tu hebat la pakai kot...kita pi kije pun pakai baju biasa je
terasa sejuk je bila dok tgk baca entry akak ni, padahal aircond atas kepala suhu 16

cantiknya bunga2 tuh kak
kita suka rumah yang semak ngan bunga ros tu, mmg nampak cantik betul
kaler umah pun sweet je

amboi gambar last tu
kemain ayu!

*SiRibenMerah said...

kemain ada retis mesia tuh.. kahkahkah..
dak iyra rasa bebudak tuh mesti kembang kempis hidung bila belek gambo2 tepi tasik tuh..

ouh ada je gambao si mangkaq tuh.. aiyak..
sabar je lah.


nice story sis..
nice picture..
story pasal Ada Apa dengan Sri Lanka sangat..

btw dia pakai LKR kak..

Dr Singa said...

ada sorang yang tengah mengemop lantai mana gambarnya !!????

eh.
ambik gambar kepala keluar tingkap tak payah tahan napas sebab tak nampak perut meh ....

ulang alik patploh kali sampai ada pakcik yang patah balik ke stesen bila nengok ulang alik patploh kali sebab nak report kat Stesen Master !!

Kay said...

jujur

gadisBunga™ said...

sebenornye kalau nak kasi muka kurus, perut jangan kasi kempis. nanti semua angin-angin kat perut tu akan lari pegi ke muka!

Hafiz Yusof said...

Amboi...ramai bebeno peminat akak skrg ni..
memerlukan pengurus tak...
saya nak offer diri ni..
hahahaha