Wednesday, April 20, 2016

Tokyo

 Tajuk pendek je..TOKYO
hahahahahahaah gile pemalas

Haaa..meh sambung kisah kami berkelana di Tokyo...
ini adalah bilik kami pihak wanita
di kala ini, keluarga Chawanna berada beberapa batu jauh dari kami tapi masih dalam bandaraya Tokyo, manakala John seorang telah pasrah pulang ke tanahair demi menyambung kerja beliau di Malaya.

ok..back to our story ... apakenama hostel nih ...nanti la wa dapatkan detail...


Setibanya kami di Tokyo, wa dok roger -roger Joy pulak..
sapa Joy???
seorang warga tempatan Tokyo yang kami jumpa beliau di Kyoto 2013 lepas...

"I'm coming to fetch you guys for dinner..just wait..I'm coming over to your hostel"

Dan kami tunggu beliau datang selepas beliau abis kije...
"let's eat Monjayaki and Okonomiyaki" katanya
amende tu????



apabila Joy tunjuk skill masak Monjayaki
 kami ke tempat makan tersebut.
naik train dalam 3-4 stesen , kami tiba di kawasan perumahan ...jumpa Mussolah di situ...
jangan tanya nama tempat..wa memang tak ingat..hahahhaha


 Janggel tercabar..lalu nak jugak tunjuk skill beliau memasak laksa  Monjayaki tu
heheheheheheh
wa? tukang nengok je la haiii



 Pae pun sama...skill terselah dengan cara pegang sudip tersebut
sudip?


 tarra..dah jadi...ayuh makan....


nih sebelum terjadinya Monjayaki

 nih pulak Okonomiyaki
dimasak oleh penjual / pekedai / pe'restoran' itu
ada gaya tersendiri cara masak
sume deme buat depan mata kami


dipotong kecil untuk kami mudah makan
oh lupa..kami pilih menu seafood untuk kedua-dua menu
sedap ..macam murtabak pun ada


kami kenyang
dan jom balik hostel
thank you Joy for the treat ....
Joy sangat peramah dan suka buat lawak...sangat-sangat berbeza berbanding dengan kali pertama kami jumpa beliau
hihihih

Malam itu kami tido dalam kesejukan sebab tak jumpa mana 'remote control' heater...
padan muka
memang tido merengkuk badan atas tilam...
terus teringat pelarian Syria yang tatau acaner derang tido dalam musim sejuk
#tetibasedih


 keesokan harinya kami ke sini..mencari stesen bas untuk beli tiket tengok gunung Fuji

 bersihnya tempat nih
ok dah beli tiket...jom kita ronda kota Tokyo

 tu..kami ke bangunan berkembar tu

 namanya Tokyo Metropolitan Government Building...
jom jom kita pi

 permandangan dari atas bangunan tersebut


 agaknya kalau musim bunga ..lawa nih

 zoom in....

zoom out
 melihat dari tingkap
TQ janggel...

 nih adalah permandangan dalam bangunan tersebut
ok dah kita ke tempat lain pulak

 kelihatan perbincangan sedang dijalankan di sini

 eh ada sakura

 ehhh di'paparazi'...ehhh

 kami ke sini untuk..makan tengahari...
beli nasi siap2 di 7 eleven, dan air sebotol...

 dok lalu sini

 lihat lalu lalangnya bot pelancung

berbekalkan sambal cili itu, kami makan dengan lahapnya
hahahh
dah kenyang, ayuh kita tabur-tabur duit yen
 tumpang lalu eh dik

 kami ke asakusa

 di sini
akan kami terjumpa orang Malaysia jua
tapi deme buat tak kenal...iyela kami pun tak kenal deme
hahahaahah

 asyik la jumpa orang pakai kimono
I follo...

 Rasanya pakcik nih dah glamer ...
sapa saja datang sini mesti ambik gambo pakcik buat kuih baulu
tak beli
tengok je
duit yen nak guna beli gift


 wa pantang jumpa pokok ada buah buahan macam nih
mula la tak abis abis dok kata "wowww...wowwww...."
kalau dalam surga ...tatau la acaner rupa pokok buah-buahan di sana...
Subahanallah....

 sebahagian barang yang dijual
tak leh tawar menawar
sangat-sangat susah..dan satu lagi...harga yang dipamirkan ada yang BELUM MASUK TAX...
maka, sila tanya betul2...bila dah kira tax...memang lari kot budget yang ada....


ini kami
dah abis beli barang
jom balik
eh nanti ada lagi penyinggahan
 di sini
singgah sebab ada orang pesan nak tshirt
layankan je laa

 kami terus berjalan ke sini
mencari GU
GU?
adik kepada Uniqlo

 lalu pasar nih

 merahnya sotong nih

 mahal...
kalau pi GU, mcm nih dapat 800 yen, sila kira...dalam RM30 kot?
maka, sapa nak beli kasut macam nih, pi GU eh...
jangan kata kasut...terbabit jugak pi beli baju la, legging la, glove la...
murah weh!!!
*promot nampak?*


esok, kami mencari salji
di?
tunggu kisahnya....

Nota kaki : hari demi hari...lemau bagaikan biskut dalam tin yang tak ditutup rapat
biskut?
what ever...


10 comments:

Chawanna Na said...

oooo mmmm gggggg..ada lagi ke kisah jepun nih wehhh..ya ampun!! pls move on akak! hahahahahah...jom road trip korea plak, nk jumpa captain! kih kih kih...

Anash said...

ChawannaNa,
haip..akak kena abiskan..alang-alang mula kot?
hey korea kena pi jugak weh!
jangan tinggalkan daku...
awasss

Kay said...

Alaaaa... mengidam nak makan teppayanki takoyaki onominoyaki semua tu... tapi tak jumpa... uwwwaaaa!

kmi tak sempat nak cover tokyo... sob sob sob

PaE said...

hahahah.. x abis na sampai ke sini korea captain dia... hahahaha lawak gile...

Ok kak saya malas nk kluar entry tokyo leh x... hihihi

Hafiz Yusof said...

Pakai la brand tapperware kak...

Anash said...

Kay,
awat tak sempat cover tokyo?
kata cari sakura???
errr

Anash said...

Pae,
tak pe..biarlah akak sorang abiskan entry tokyo
ish
lagi 2 entry lagi nih


Na tu..akak tak leh nak tolong dah..asyik captainnnnn je

Anash said...

Piz,
tak mampu
tapperware mahal

takky said...

kak, apa nama hostel yg akak duduk tu?

Anash said...

takky,
try tokyo backpackers... akak memang x jumpa gambar tunjuk nama hostel tu
sorry dik.