Monday, March 28, 2016

Sapporo : Snow Play Land, Furano


Assalamualaikum...
lama jugak tak update blog
Aritu rasa dah ada semangat nak buat tiap-tiap minggu
tetiba
sibuk ntah hapa-hapa
terus lupa
hehehe

Ok berbalik kepada kisah kami di sini
hari yang ke ..berapa????
lantak laa
nanti tengok balik kalender kuda

Selepas kami check out dari Log Yukari, kami ke sini....

depan Prince Grand Resort Furano
tak..kami tak main ski...

kami terlebih teruja dengan pakej macam nih
hahahahhaha

Pendaftaran untuk mencuba permainan musim sejuk dijalankan di sini
(dijalankan? apa la ayat tu?)
Masa nih punya la serabut dengan pelancong dari negara China
Kecoh tul..kita nih elok la tunggu sampai derang pun selesai ambik tag la ambik kasut la...
Tengah kita dok berurusan dengan jaga tiket nih...datang lagi sekumpulan geng China yang lain..
tak nyabar-nyabar nak ambik tu la..ni la...haisshhhh semakkk oit!!
*terasa-rasa nak siku siku je deme nih*



marilah kita bergumbira
kami cuba ini..Tandem ...

dibawa oleh petugas...wa dok depan
wa nak bawak sensorang???
ada jugak la kuar dalam sokabar tempatan : Seorang pelancong malaysia tergolek jatuh dari Tandem lalu tertimbus bawah runtuhan salji
Nauzubilah...

wa dibawa ke celah-celah pokok ini dalam 30 minit .
terasa cam dalam citer jebon (james bond 007) masa hero dikejar penyangak di banjaran Alps...
wa asyik la menjerit bila potong tang corner...

Best!!!!!!


semua merasa..kecuali Aqilah...maka, ayahanda Aqilah pun layan nih dengan anakanda tersayang...
pun dah gigil gigil suka Aqilah tu
hehhe

ada juga banana boat
kami tak naik nih

ada ski kalau nak
tapi bukan extreme park
kami malas nak guna banyak tenaga
maka
kami tak ambik pakej ski ini

Wa ambik gambar je la
oooo ternyata wa tidak tinggi
hahahah
(apa kes kalau batang ski sama tinggi sampai ketiak wa?)


kami dok perhati yang nih
macam best je
tak leh jadi nih..kena cuba

Sledding...selama sejam kami diberi masa
ayuh kita semua

pasang kekuda

1,2,3...weeeeeeeeee

kami kami sahaja yang monopoli kawasan sledding tersebut
pelancong-pelancong China tadi dah balik makan nasik agaknya

"Cawan!!!!!! tepiiii!!!!!!"
wa nyaris tak langgar cawan masa nih
kalau tak...dengan Zafran jugak tertiarap golek
kus semangat

muka kontrol ayu..padahal ..letih naik bukit ...
turun memang best..
naik ..meletihkan
huhuh

kan..kawasan ini jajahan kami sahaja
yang lain..sila ketepi
hahahaah

snowman yang tak de rupa snowman
dah salji kat sini jenis gebus gebas...
kelihatan Aqilah layan diri sensorang di sana

"jom Aqilah..balik jom..."
"jab...satu lagi....jom laaa..."
"ok...ok kak anash tunggu sini eh..."
"ok....!!!"
turun sensorang

puas hati le tu kot?

ayuh kita balik
lapar rasanya
semalam datang sini main slide ...
ooo macam nih rupanya kalau siang

dan ini adalah Ningle Terrace bila waktu siang
cantik jugak...

kedua-dua nya terletak bersebelahan antara satu sama lain
ooo tak de la jauh mana sangat rupanya

Kami balik ke Log Yukari nak pulangkan kunci rumah ke tuan rumah
sempat main slide depan rumah free ....tuan rumah bagi pinjam slidge
haahahah
best jugak
 
ok bai Log Yukari
sesungguhnya dok di sini macam dok di Kanada
*tetiba?

babai Furano Town
till we meet again?

dalam perjalanan ke Sapporo, kami jumpa nih
lalu je
tak singgah
boleh nampak besar patung Buddha tu dari jauh..

Setibanya kami di bandar Sapporo, kami hantar beg dan 'check-in' lagi sekali di TheStaySapporo.
Selepas itu, Pae, John, Janggel dan Masmz terus hantar kereta sewa tadi ke kedai, dan menuju ke kedai cenderahati di Sapporo
Wa dan keluarga Chawanna? kami berjalan sahaja menuju ke Tanukikoji Shopping Mall. Di situ kami berjanji untuk jumpa kembali.




Dalam perjalanan kami ke sana, ntah ada apa berlaku...kebakaran? paip gas bocor?
tangkap ular?
tatau la

kelihatan Cawan yang teruja melihat kereta bomba di sini
hehehehe
jangan marah Cawan...

kami tiba di sini : Tanukikoji Shopping Mall. terkenal dengan barangan cenderahati...
mahal nyer la hai barang di sini
huhu
Kami berjumpa kembali ...dan di kala ini wa telah pun sempat berjanji dengan Pon dan Yuka untuk berjumpa lagi sekali ...
Wa mencari Pon...sesambil sempat tengok TV ni...
 
oooo 0 darjah malam tu
ok bole bertahan
letak air kat luar pasti jadi ais...

"Hai coco!!! here!! here!!!" wa di sapa Pon takala tengah tercengang cengang melihat sekitar mencari Pon...dah sume muka jepun...
.
"haii Pon!!! eh where is Yuka?"
"she's on the way..."
"oh ok..hey..let's meet others..they are waiting for you"

iye..memang menunggu Pon untuk tolong bacakan isikandungan biskut yang kami beli

Aqilah leka tengok Pon dok belek-belek bekas biskut tu

selepas membeli apa yang nak dibawa balik, kami beredar ke kedai shushi
apantah nama kedai nih
rasanya ada cawangan di KL
masa nih Yuka dah tiba dari habis kerja
nih set wa ode
sedap..makan macam nih kenyang ???
kenyang tau!!! jangan tak caya
 
yeay...ini kami
Pon dapat pua kumbu dari Janggel tanda terima kasih

dan gambar kenang kenangan sebelum mereka-mereka pulang ke TheStaySapporo kemas dan tido.
Pae memang keletihan..memandu seharian kot ...
Kami yang lain?
Apa lagi...hit the Sapporo Road!!!!!
Kami berjalan mencari StarBuck Sapporo...
berjalan sana sini
bergambar tengah-tengah jalan raya
sume dah macam orang gila
ahahahah


"This is Sapporo's Bukit Bintang" kata Pon
hahahah
ni adalah Susukino District Area di Sapporo


melalui taman Odori...nampak Sapporo TV Tower (gambo tak de sebab kabur..)
dan kami akhiri dengan balik ke hostel ..Pon dan Yuka hantar ...
sebenarnya adalah menjadi kesalahan 6 orang penumpang dalam satu kenderaan...
mujur tak de police road block ketika itu

Kami ucapkan terimakasih pada Pon dan Yuka atas kesudian melayan kami di sini..
sedih pulak nak berpisah...huhu
ok bai korang...kami akan datang lagi
hahaaha




esoknya
kami pun ke Sapporo Station.
Keluarga Chawanna dah bergerak awal sejam dari kami sebab flight mereka tak sama waktu dengan kami.


melihat kali terakhir bandar Sapporo ini
hui ada tram

pagi hari....


di Sapporo Station
menaiki pesawat Jetstar...kami ke Tokyo
babai lapangan terbang New Chitose, Sapporo....

selamat datang Tokyo!!!

dan bermula lah perjalanan kami di bandar ini...

hui..panasnya nampak????
langit biru
tapi
tak de salji
waaaaaaaaaaaaaaaaa........
*start missing hokkaido*
(dramanyer ko?)

20 comments:

Kay said...

ingtkan terus balik Mesia...

lepas ni takde gmbo salji dh la...

lepas ni tu harapnya esok lusa dh ada update la kak

krik krik krik hahaha

Emy Tak Kecik said...

bestnyeeee......
nak main salji :D

Ren said...

WOW pegi Sapporo tak HAJAK!!!! bestnya main ski!!!

Chawanna Na said...

Wow hensem nye boyfren i yg kat gambar last berjaket biru tu..aummmm hahahaha

Norharyani Sanusi said...

tengok gambar, baca entri rasa mcm ada dekat situ jgk..hehehe

yayanrahman said...

teringin nak g main salji..tp tahap kesejukannye tu berapa kali ganda aircond opis kak? huuu..

Anash said...

Kay,
hamboi main krik krik kat akak ?
hahah
eh ada nanti updet senow untuk entry lain..
tunggu eh
(sakura here i kam kann?)

Anash said...

Emy Tak Kecik,
apa lagi...test dulu ais kat tepi dinding freezer kat peti sejuk di rumah
dah beli kan tiket?

Anash said...

Ren,
ngada aaaaa
nyampah akak
hahahah

Anash said...

Chawanna,
Boifren? kaler biru ke jaket dia?
hahahaah
iya ensem...

Anash said...

Norharyani Sanusi,
terima kasih sebab menghayati kisah kami di sini
eheheh
salam kenalan

Anash said...

yayanrahman,
dengan bekalan baju sejuk yang betul
(proper attire), bole gagah tahan sejuk di sini

range 0 darjah celcius dan max sejuk negative 35 darjah..
acaner nak citer eh?
aircon opis mungkin 16 darjah celcius,kan?
so, cuba kira gandaannyer..huhu

nhhas said...

terbaek....

assalamualaikum...

hi akak...

iols datang sini nak study ...

hihihi

Anash said...

nhhas,
Waalaikummusalam dik
welcome to blog akak
hehe
meh study leklok meh ...

kakijalans.com said...

Kak Ana,

Kalau bersalji macam ni, trun naik banyak kali pun Khai tak kisah kot sebab tak berpeluh! hahaha

Tapi, ish bestnya slide tu kat atas salji. Kita main slide kat rumah salji ke. Hhaha.

Rasa musim sejuk pun kat Bukit Cherakah je. Ish best besttttttttt. hehehehe

bella_rizz said...

igt balik msia dh..
aishh xsbau nak tnggu smbungan tokyo pulak..
mohon lps nie akk buat entry tips pemkaian winter..
g aritu pakai bju extra warm -15 tmbah lagi 2 bju and winter coat pun mcm xleh g je ... fenin memikirkan cara nak elak sejuk smbil tngok org dorg rilex berskirt.. hahahahha

Anash said...

kakijalans.com,
dik...pi la beli tiket negara musim salju nih
memang x sempat berpeluh
hahahah
tu dah ada partner lagi best naik slide bersama...ngehh

Anash said...

bella-rizz,
pas sapporo kami ke tokyo
tak best la terus balik malaya
hahaha dasar lupa diri

tips pemakaian baju sejuk errr nanti akak up satu
tapi berdasarkan pengalaman je la eh dik..
tak pun nanti akak wasap je la tips tu
kikikiii

bella_rizz said...

hahahah memang jalan sakan le.. dpt geng satu kepala pulak.. lg asyikkk lee .. hahaha

up jgn x up kak..
aah ikut pngalaman akk le..
pengalaman mematangkan kita.. ecehh.. hahahah

Anash said...

bella-rizz,
hahah asyik jalan sampai lupa diri bahaya jugak
hihi
selagi leh jalan
tapi tahun depan ntah dah slow kot...
tengok la acaner