Tuesday, March 8, 2016

Sapporo : Biei

ayuh sambung lagi kisah jejak kami di Pulau Hokkaido
ntah hantu mana wa kena rasuk suruh abiskan cepat-cepat entry jepun...
antu jepun kot?
err...errr....
*padahal takut cepat lupa butir-butir kisah percutian ini*
*telan kismis sebanyak mungkin*

Tu gambar kete luar rumah sewa


 nampak tak semangat ke-supir-an Pae membersihkan sisa sisa kristal salji yang membentuk hablur jisim jisim kepadatan yang bertepek di atas cermin kereta.
manakala..semangat Na sambil tangan 'sado' dukung Zafran sebelah dan pegang camera-bukan-D6-masa-ni untuk ambik gambar Pae buat bukti ...ahahah

Kita nak pi mana kali nih?
kita nak pi Biei...
apa?
Bae?
haippp!!!
BIEI laa....

selepas masing-masing sempat upload IG sementara berada di kawasan rumah sewa tadi (walaupun kami dalam kereta..'pancaran' WIFI tuan tanah bagi sangat kuat...berterabur IG memasing upload tak sabar-sabar nak like sesama sendiri...hahahahahah

Dah dah..Pae, sila jalankan tugas..kita ke....

 sini..ambik info dan peta untuk ke Biei
berhampiran dengan pusat main ski..kami asyik la nampak orang lalu bawak batang ski ..
ada juga yang bawak snowboard
kami terkebil-kebil je dok dalam kereta
Malas nak kuar ..sayang dengan kepanasan badan dalam kereta..
tunggu Masmz, Pae dan Na ke tempat pertanyaan dalam bangunan ini.


Dah dapat peta?
dah dapat info?
ayuh kita mulakan ekpedisi kita
selama 20-30 minit jugak la kami berada di jalanan...
terlajak sana sini
tu biasa sebab tempat baru..nih Biei ok..bukan pi Balakong Cheras nuuu...

dan akhirnya kami tiba tempat pertama... 

mempersembahkan
Mild Seven Hill....
wa tengah nganga dari dalam kereta...
wow

jom turun jom
park kete tepi jalan tu
jom tak sabar nak ke sana...

tengok balik
wow..
Subahanallah
nampak kecik je orang tu
 setiap sudut nampak lawa
wa suspek nih ladang gandum kalau musim bunga
diletak tali supaya tak pi melintas kawasan ladang ini

 nah korang baca

 mmmmmm.....sah nih bukan tapak kaki serigala

tanpa model...hambar lah gambar
hahahahah
dah macam dalam studio je rupenyer
the landscape is.......

 

gambar secara berjemaah pulak
yes..kami dah sampai sini
ok jom pi tempat lain jom

sila tahan diri jangan kencing merata
ish..tengok balik la buat kali terakhir...
macam tak puas mata memandang nak tengok lama-lama di sini

 kbai mild seven hill
Alhamdullilah langit biru
cantik cantik cantik ciptaanNya....Subahanallah...

Kita cari spot lain...

 sebahagian permandangan di sini

 tebal tak salji tu?

 ok next ...

 kat sini..pernah popular sebab buat iklan komersial kereta..
Ken and Mary Tree nama tempat ini
Wa masa nih malas nak turun dari kereta..so ambik gambar pun memain dari tingkap kete.
Sambil layan citer perfect pitch dengan Aqillah...hahaah

Kami terus ke Shirogane Blue Pond..tapi bukan kawasan sini...
kami tak sempat ke Seven Star Tree dan Parents & Child Tree sebab masa musim sejuk cepat pendek waktu siang nyer..karang tau tau dah gelap..eh? 
Nak tau acaner ke Biei, leh baca link INI

sekitar permandangan yang kami nampak

kayu api buat bakar lemang raya nanti
*alamak..lum abis bayar utang posa...*
kompom kalau jalan atas nih mau terbenam sampai paras pinggang


oleh itu sila jalan mengikut kawasan yang sepatutnya...
jangan memandai nak lalu tempat yang bukan laluan..sebab kita tak tahu longkangnya kat mana...
*jeling seseorang itu sebab beliau dah rasa acaner sebelah kaki masuk longkang sampai paras hampir pinggang*


dah sampai sini
eeee mana la tasik tu...
berhenti jab sini nampak lawa dengan deretan pokok yang tinggi-tinggi 
ais di mana-mana
tengah sibuk ambik gambar ..lalu pulak lori nih
opocot ko
terkejut kami
terus ke tepi...
rupanya...

deme nak scoop salji kat kawasan kami berhenti nih
laaaa..
mesti driver traktor marah
"dah sapa pulak pi letak kete kat sini...hishhh...."


ada 2 jenis..satu scoop out the ais...
satu lagi jentera yang ada macam mesin grind ..hancurkan ais yang keras ...
wa melopong sat sebab wa biasa pi site construction nengok yang korek-korek tanah tu
nih korek ais...
*sambung melopong dengan kadar ayu* 
jab...ada kereta lalu...


jab..ada lori lalu
tunggu
haaa...dah clear...
jom jom



kami di sini ingin mengucapkan....
selamat berpuasa bagi seluruh umat Islam di dunia
Aqilah mana? dia malas nak bergambo...dok dalam kereta


moh mencari tasik Shirogane Blue Pond
mana la nih


opsss..opssss dah sampai
opppp
belok kanan
oppp


kami bersaing tiba dengan geng mat mat salleh ini.
oleh kerana mereka laju je jalan..manakala kami pulak terkial kial nak pakai sarung tangan la
pakai kasut la
ikat tali kasut la
cari kamera la
cari biskut la (sebab lapar)
...
by the time we near reaching the area, the guys said to us " just a frozen pond with snow...not much to see"
*hamboi ko? entry bahasa omputih nampak?*
 
kalau waktu bukan musim sejuk, begitu la gambar tasik tersebut...


tu la tasiknya
nampak tak?
mana? mana?

kalau tak cakap tu tasik...kami pun tak kan tau
sebab serupa macam tak de tasik..diliputi salji ...mmm
di balik deretan pokok nih la tasiknyer...
dalam tasik tu?
ish idak le teman tau...

jom la ambik gambo Aqilah lompat-lompat
hahah



terjumpa para pekerja sedang membersihkan kawasan ini
tengok? tebal tak tebal salji tu
tapi memang halus..macam main tepung gandum je berderainya
iya
kami main baling-baling ais di sini

selepas kami tiba sini, sekumpulan rombangan dari china kot...naik bas...hahaha mujur la kami nak balik dah
kalau tak....ambik gambar je mesti ada muka-muka deme
jom balik jom

pembacaan peta dititikberatkan sebab gps asyik ok asyik tak ok
kadang2 cakap omputih
kadang2 cakap jepun
kadang2 langsung tak cakap apa
kadang2 kuar lagu belaian jiwa.... #tetiba
tension jugak kalau nak pi kije pepagi kena buang ais atas jalan
buang ais atas bumbung kete
last-last ko memanjang la EL kot?


dari siang beransur ke malam
padahal baru je kul 4.30 petang

dari langit biru tadi...bertukar menjadi muram
terasa...shahdu nengok gambo nih ..ntah nape

Malam itu kami perlu tabur-tabur duit yen beli barang sourvinear untuk diri sendiri.
mahal oit


zafran kena dok situ sengeh sengeh
yang lain-lain belek barang di kedai
tak jumpa pulak kedai macam di arasuka tokyo tu


di luar..ada open playground untuk main sledge...
Aqillah dok main bersungguh-sungguh TANPA guna sarung tangan...
memang seronok ....dgn yang lain-lain pun join sama...
padahal..malam tu adalah negatif 13 darjah celcius
tetiba Aqillah rasa kebas yang amat sangat...terkejut kami tengok nanges tak henti-henti..terus bawak naik kereta...panas-panaskan tangan beliau...
 
Balik rumah , kami makan ...hahah
senang citer...kan?
Dah kenyang..kami keluar lagi sekali ..ke sini...
terletak di sebelah Ningle Terrace, kami layan tempat ini

ada cafe jual air dalam igloo..
ahahah
kami tinjau je sebab ada banyak pulak serve botol arak
ok tak jadi masuk...

jom la main tubing jom


menjerit sekuat hati sepanjang naik mende alah nih
hahahahah
best oit
best best

even Zafran pun dapat naik sama dengan ayahandanya
hehehehe


yeayy kami dah sampai sini
a mini funland for family

esok? kita main lagi menan (mainan) musim sejuk waktu siang
mana?
apa?
tunggu...



teaser for next entry

11 comments:

Kay said...

salju di danau rindu

Norharyani Sanusi said...

Subhanallah cantiknya alam ciptaan yg Maha Esa...

Anash said...

Kay,
bukan danau kota eh

Anash said...

Norharyani Sanusi,

Sangat sangat cantik
Allahuakbar

Don't Afraid to Try said...

Bestnya kak anash..im so jealous..hihi..

Don't Afraid to Try said...

Bestnya kak anash..im so jealous..hihi..

bella_rizz said...

seronoknya dpt partner semua tingtong same2..
cantik view sane.. salji tebal . msti puas main baling2.. buat aiskepal x??
hahahha
.
.
next entry pls.. xsabau..

Anash said...

Dont Afraid To Try,
hai Yatt!!!
lama sangat berhibernasi tu...
jangan la jeles kat akak..jenuh simpan angan2 pegang snow tau
huhu
apa khabar?

Anash said...

bella riz,
ting tong hahah tau dah kan
Alhamdulillah masih gigih bercuti dengan mereka
tak leh buat ais kepal..salji tu berderai
meh sapporo pulak meh...

bella_rizz said...

next ye kot insyallah .. owhh yeke.. ktorng nak buat pun nak kne kumpul .. hahahah slji x lebat.. tp boleh la mrsa pngalaman salji turun ..

Hafiz Yusof said...

Bestnyaaaa....
Jeles la....