Monday, February 22, 2016

Sapporo : Asahiyama Zoo

 24 JANUARI 2016 :
selepas bersarapan di TheSapporoStay, tinggalkan beg kotak katik kami di hostel itu dengan bayaran 500 yen (kalau hangkut semua beg, sah-sah la tak muat kete sewa nanti..), wa, masmz dan janggel bergegas ke Sapporo Station dengan pertolongan Pon, tumpang kete dia...kami pi ambik seorang lagi ahli jemaah yang baru tiba di pulau Hokkaido....sapa?
hahaha....


nampak dari jauh sorang minah melayu dengan muka layu letih tarik usung sana sini beg kaler hijau dia tu
Hai Pae welkom to Sapporo! Hait!!
hahahah
Pagi nih kami kena cari kedai sewa kete yang kami dah reserve dari Malaysia
Penggunaan lesen memandu antarabangsa milik Pae adalah penting ketika ini.
Sebab tanpa lesen tu, tak leh sewa kete.
Tapi pas nih sapa-sapa nak bawak kete tu, bawak laaaa.
(simpan ketat lesen memandu sendiri...)

Pon sedang berkomunikasi dengan kedai sewa kete tersebut...


 ooo dekat je..jalan kuar dari Sapporo Station...belok kiri pas westwing tu..akan jumpa kedai sewa kete
Manakala ChawanNa sekeluarga dan John ambik teksi dan terus ke kedai sewa kete nih.
Pae sedang uruskan sain sana sain sini...eh..kren pun deme bagi sewa kalau nak

 kiri tu adalah kete sewa kami manakala kanan tu kete Pon.
maka, bergerak lah kami 2 kereta....
ayuh..kita ke Daerah Asahikawa...
ada apa di sana?
meh layan dulu permandangan sepanjang lebuhraya Sapporo-Asahikawa

 nampak ini

tebal ke tak salji tu?
sentiasa ada sahaja lori yang akan bersihkan salji di atas sepanjang jalan ini
 
 permandangan dari kete belakang.
Pae , selaku pemandu ketika ini, ikut je la Pon ...
cecah 110km/hr-130km/hr jugak la...


rasa nih tempat main ski siap ada kabel kar tu

 nih pun tempat main ski kalau tengok dari kesan garisan
try guling dari puncak bukit ...
mau mabuk salji

 lagi permandangan
lalu terowong...banyak jugak terowong kami lalu
 blue sky...I like...
oh ya, wa dan Janggel ikut kete Pon..heheh

 sungai....
sepanjang perjalanan 2 jam ini, kami tak berhenti mana-mana RnR di sepanjang lebuhraya ini.
Akhirnya kami tiba di pekan .....

 Asahikawa, terletak ke utara Sapporo...

 tu tanah perkuburan
 hingus kalau dah beku..mesti mcm tu la rupe nyer ..kan?
hihi

Yeah dah sampai zoo
yeah jom pakai baju tebal
yeah jom jom jom jom...
(cari tandas.....itupun nak citer..apa daaa)

 Bayar 820 yen ( lebih kurang RM30), kami pun bersedia explorasi "The beauty of Nature in Winter at Asahiyama Zoo"
First..penguin...ayuh
 melihat penguin berenang atas kepala kami
kandang penguin

memang wa tercengang tengok besarnyer penguin di sini

ada yang tido berdiri tutup mata
ada yang tido atas perut
ada yang buat exercise panaskan badan secara berdiri tak gerak-gerak
ada yang garu telinga dengan jari kaki
ada yang berborak kenyit mata sesama mereka

macam-macam gaya

  
 next..sea lion..er..ke dugong..ke eh entah
janji bukan kuda laut
sejuknya air tu..terapung-apung ais
 ada terowong laluan bagi mereka terasa nak menjunamkan diri ke dasar permukaan

 di bahagian atas, ada pertunjukan cara bagi makan
deme nih asyik bercakap dalam bahasa Jepun..tak paham..maka kami pun beransur ambik gambar ramai-ramai..
 yeay..kami di sini

 next..polar bear...
gebus nyer..
rasa cam nak benamkan muka kat perut beliau..bole?
itupun kalau rasa selamat tak kena kokak dengan gigi beruang tu



 so far kami gembira di sini
hahahaah
dan juga mereka di sana...
 sekumpulan manusia bermain salji di dalam zoo
hahahahah
Pon pun melayan kami ...
demi picture profile berharga RM20K, katanya

"let's us go down...come..come.."
Ajak Pon
ada apa?

 beratur?

 kami bahagi kepada dua kumpulan..sana dan sini....
masa nih nampak tak..Aqilah tengah buat snowman

 lama sangat tunggu 'parade'..
kami ambik gambar model cilik nih jab

 ok ok parade nak mula
binatang apakah?
dan masa nih laaa sebenarnya Aqilah jerit..
"kak Pae step on my snowman!!!"
tu buktinyer sebelum Pae jadi 'pembunuh senowman'...
hahahah
Nak baca kisah Pae...sila klik SINI

oh lupa nak citer, snowman agak susah nak buat guna salji yang gebus gebus ini...
kepal-kepal je..berderai ...
best untuk baling-baling manja je salji nih
hehe
ok dah mula dah parade...

  
 ketua lalu
sebagai abam kawasan

 diikuti yang lain

 kami nyangkung
tinggi lagi penguin nih dari kami yang tengah kontrol skill cangkungan jangan terduduk atas salji sudah..
karang basah seluar


 comel oit derang nih
terkedek-kedek jalan

 at least dapat tengok depan mata
bole je ambik gambar
kalau colik sekor buat peliharaan ...kan best?

dah abis dah..
ayuh pi buat aktiviti lain seperti...

 baring atas salji
buat kepak-kepak

 tu badak air

 nih snowmonkey
terkenal di Jepun

 kami tak jadi pi tengok snowmonkey di mana ntah ...
sebab dari Tokyo ke tempat habitat asal snowmonkey tu mahal ..rasanya mau burn RM500 untuk pengangkutan sahaja
tak pe la..lenkali kita datang Jepun ..
hahaha..amboi sangat dah ada niat nak datang Jepun lagi

 permandangan dari zoo
helang

 burung antu
mata kuyu je
 rusa

 beruang
 serigala?
husky dog?

 tengah-tengah syok nengok deme nih main kejar kejar..
tetiba berbunyi kuat..
bersahut sahutan
seram tetiba
kuat ok?
terbayang cite 'serigala jadian', mata merah ...
kena gigit dek serigala jadian, terus jadi serigala jadian pas tu..kan?kan?


 next..panda merah
iya..itu adalah datang dari keluarga panda...
bukan kucing
mahupun unta

 jam 3.30 petang..waktu zoo tutup.
kala ini -5.3 celcius. Masa datang tadi - 3.5 celcius.
jom balik
cepat waktu siang abis.

Pon dan Yuka pun balik ke Sapporo manakala kami meneruskan perjalanan ke Furano.
Pon mengaktifkan GPS kereta sewa kami bagi mendapatkan jalan ke Log Yukari...rumah sewa bakal kami inap.
  

"suka tak zoo sini?" wa tanya
"Sukaaaaa!!!!!!" jawab Aqilah

Thanks Pon and Yuka for their host in Zoo.

Bermula la episod kami berkelana di Furano...

 siang beranjak ke malam...
kami patut tiba siang sebab bila malam..err...mcm boleh sesat dengan senang.
Pae gigih memandu...
 
nampak kabus tu tak?...sebenarnya itu permukaan sungai...
cantiknya ...

 oit..dah malam
mana la rumah sewa tak jumpa lagi nih
malam= kul 5.30ptg.
tu lampu bebanyak orang main ski memalam...
kami dok tanya orang..akhirnya kami tiba ...dengan selamatnya...
we need warm house
sebab sejuk gile kot ...bila malam melabuhkan tirainya...
kat ne rumah sewa Log Yukari nih?
apa yang ada?
Tunggu kisah seterusnya....
Zafran..meh tukar pampes meh...alalalalalalaa...
(hulur zafran kat mummy dia..)
hahahha

16 comments:

Kay said...

kagumnya tgk penguin berarak awan mendung kelabu

syieda said...

Cantik tempat ni. Nak2 penguin tu. Masuk wishlist saya la nih.

syieda said...

Cantik tempat ni. Nak2 penguin tu. Masuk wishlist saya la nih.

julie shahril said...

untung akak ada kawan jepon...si pon tu..
bole bwk gi jenjln, jimat...

Chawanna Na said...

hahahah gile malam2 buta tido tanpa ada heater dlm selimut, dah la heater kt bawah je pulak tu! nyaris takde sapa2 mengigau masuk selimut sesapa demi mencari haba hahahah..

Oh comelnye Zafran! Senowman itu memang wajib diganti oleh pae nanti..saya akan tuntut bila tiba waktunye hiks

Anash said...

Kay,
sila beli tiket dan datang ke zoo ini
berarak mendung kelabuuuuu
mengekori langkahkuuuuuu
kan..tak pasal akak berkaraoke sini

Anash said...

syieda,
meh la sini
jejak zoo
pegang salji benua asia
sengeh dengan penguin mereka
hehe

Anash said...

julie shahril,
Alhamdullilah..ukhuwah kawan tu kuat
mana sangka kami jadi kawan
akhirnya

Anash said...

ChawannaNa,
kan..tapi sume kedekut nak share haba memasing
dah jadi kepompong ...
lum citer 'simponi kaseh' memalam macam okestra RTM
hahahaah sysss...

pae..ingat..mummy Aqilah tuntut tuu

PaE said...

hahahaha... ok sempat curik mase bace jap... banyaknye seruan nama pae!!! patutla batuk x baik2...hahahhaa

yep.. mmg kene ganti.. ayuh trip winter lagik!!

Anash said...

PaE,
curik masa?
sibuk beno tu
batuk akak pun x baik lagik
ayuh repeat winter tempat laennnn

bella_rizz said...

best nye siap boleh kepak2 atas salji... arhhh jeles nie...
aritu kat seoul dah tngok salji turun je.. xlebat sagt x skit sgat.. okay la ade pnglman bry.. next nak kne kepak2 jugak lee .. huhuhuhuh

Anash said...

bella rizz,
kalau salji tebal, bole la kepak-kepak
meh datang sapporo
AA dah ada offer kan...

bella_rizz said...

aahh ,, AA pun mcm tahu2 je.. rajin pulak dia buat promo.. knen gigih simpan kalau x duit fly dlu , hahahaha

Hafiz Yusof said...

Fuyoooo...
Cik Ta pun leh gigit jari bila tgk pozing2 akak, yg ala2 supermodel Victoria secret ni...

(sambil buat muka icon kagum)....

Anash said...

Piz,
hahahah tayah nak gigit jari la che ta tu
victoria secret model? hoit tu model apa tuh..hoit hoit laa!!!
hahahaah